top of page

Hirudotherapie

Bloedzuigertherapie bij een paard met een peesblessure.

Medicinale bloedzuigers

De bloedzuiger heeft een lange geschiedenis als medicinaal hulpmiddel. Bloedzuigertherapie wordt al duizenden jaren toegepast vanwege haar therapeutische effect en is daarmee een van de oudste behandelmethoden in de medische geschiedenis. Ondanks het brede scala aan klachten waar deze therapie bij ingezet kan worden, is het in de westerse geneeskunde helaas nog niet zo bekend en schrikt het mensen vaak af. Zonde, want ze kunnen zoveel goeds doen!

De bloedzuigers die voor medicinale doeleinden gekweekt en ingezet worden hebben de naam Hirudo Medicinales, vandaar ook de naam Hirudotherapie. Op basis van onderzoek met moderne analysetechnieken zijn bloedzuigers als geneesmiddel erkend en moeten zij aan dezelfde eisen voldoen als alle andere geneesmiddelen. Ze worden onder streng toezicht gekweekt in speciale kwekerijen. De bloedzuigers die ik gebruik zijn gecontroleerd en gecertificeerd

 

Tijdens een behandeling geven de bloedzuigers hun speeksel af aan de bloedbaan. Dit speeksel bevat ruim 100 verschillende werkzame stofjes met een unieke samenstelling en functie. Een 100% natuurlijke mini-apotheek, met o.a. pijnstillende en ontstekingsremmende stofjes. Daarbij kunnen ze lokaal ingezet worden, waardoor er direct in het probleemgebied gewerkt kan worden.

Het speeksel van bloedzuigers werkt:

🌿 Ontstekingsremmend
🌿 Pijnstillend 
🌿 Gewrichtssmerend 
🌿 Bloedverdunnend
🌿 Bloeddruk- en hormoonregulerend
🌿 Lymfeactiverend en lymfereinigend
🌿 Antibacterieel
🌿 Immuunsysteem stimulerend
🌿 Littekenverzachtend

🌿 Verkleving losmakend
🌿 Milde aderlating
🌿 Spierontspannend
🌿 Zenuwherstellend
🌿 ...

Bloedzuigers kunnen worden ingezet bij:

🌿 Ontstekingen
🌿 Hoefbevangenheid
🌿 Artrose en Artritis
🌿 Peesblessures
🌿 Lymfeproblemen
🌿 Problemen met wondgenezing en littekens
🌿 Spier- en gewrichtspijnen
🌿 Hematomen

🌿 Piephak, gallen en abcessen
🌿 Klachten van oude blessures

🌿 Rugklachten, kissing spines

🌿 Zenuwbeschadiging
🌿 Huidproblemen
🌿...

Een behandeling met bloedzuigers

Bij een behandeling met bloedzuigers start ik zoals bij elke behandeling met het afnemen van een anamnese, waarbij ik graag alle informatie over jouw paard te weten kom. Vervolgens zal ik de bloedzuigers op de vooraf bepaalde plekken plaatsen. Dit is nagenoeg pijnloos voor het paard vanwege het pijnstillende effect dat de bloedzuigers meebrengen. De eerste minuten kan het gevoel vergeleken worden met de aanraking van een brandnetel.

Vervolgens zullen de bloedzuigers hun speeksel in de bloedbaan afgeven, in ruil voor een beetje bloed. Wanneer ze volgezogen zijn (10-40 ml), zullen ze vanzelf weer loslaten. Een behandeling zal hierdoor 1 á 2 uur in beslag nemen. De wondjes die achterblijven kunnen tot 12 uur doorbloeden door het bloedverdunnende stofje in het speeksel. Dit is een gewenst effect. In een schone omgeving hoeven deze wondjes ook niet afgedekt te worden.

 

De genezende werking start veelal direct na de behandeling en kan, al naar gelang de klacht en algehele gezondheid van het paard, maandenlang aanhouden. Voor optimaal resultaat zijn gemiddeld 1 tot 3 behandelingen nodig, om zowel lokaal als systemisch het lichaam te ondersteunen en terug in balans te brengen. Per behandeling worden er minimaal 3 en maximaal 8 medisch gekeurde bloedzuigers ingezet.

Hirudotherapie bij paard - Paard & Revalidatie

Bij het maken van een afspraak voor hirudotherapie ontvangt u een informatieformulier met uitgebreide informatie over de behandeling.

bottom of page